Druženje uz gulaš i filmove

Detalji

Datum i vrijeme lip 6 '16
Mjesto
Pastirski stan Smriječje
Napravio Anton Vunić

Tko će biti prisutan

Anton Vunić Upravni odbor

Opis

Druženje uz gulaš i filmoveFilmska radionica RETRO kinooperater 16mm i projekcija filmova

Sinoć 3.6.2016. na Smriječju, Punti Križa kod Branka Rukonica, dugogodisnjeg domacina,  Klub pomoraca Lošinj u suradnji sa sineastom i kolekcionarom A. Vunićem održao je na pastirskom stanu Smriječju, Punta križa prvu filmsku radionicu pod nazivom Retro-kinooperater 16mm. Tom prilikom je prikazana filmska predigra iz 1965 godine a nakon toga film "Tabu- priča sa južnih mora".
Uoči radionice članovi kluba su imali zajedničku večeru ispod stabla akacija, uz mukanje ovaca iz maslinika.
Večera kod ovakvih druženja je uobičajena jer se tu pričaju dalji i bliži događaji s broda. Ujedno je održan kratki dogovor Uredništva lista Pomorac čije pripreme teku po planu.
Film Tabu, F.W. Murnaua američkog režisera njemačkog podrijetla snimljen je 1931 godine na južnopacifičkim otocima Bor-Bora, Leeward islands i Francuskoj Polineziji. Ujedno ovo je posljednji film legendarnog režisera.
Odlika filma je crno bijela filmska fotografija Floyda Crosbya koji je za nju dobio Oskara. Ovo je klubski početak bavljenja konkretno filmskim radionicama kojima će se obraditi svi filmski formati od 16mm, 9.5mm, Super8 mm i N8mm. Voditelj projekta A.Vunić obećaje mnoštvo interensantnih susreta sa filmskom umjetnošću putem klasične filmske trake. Ovo je i jedan pomak u prošlost kad je vladala analogna era."
Ferdinad Zorović, takodjer jedan od omaćina, kazao je da je ovo veliki događaj i da se ovo još nije dogodilo na Punti križa i na Smriječju i da se sjeća davnih dana kada je u Nerezinama postojalo kino. Projekcija sa dva kinoprojektora otegla se duboko u noć bez zvijezda. Agregat je izdržao!

Rasprava

Nema komentara
You need to sign in to comment