U četvrtak 09/11 u 17 sati na Skvericu bit će svečano otvaranje postavljene skulpture  koja predstavlja modernistički izričaj i spomen na Lošinjsku brodogradnju , 200 godina od izgradnje prvog drvenog jedrenjaka duge plovidbe Primo Lusignano 1824 god u tadašnjem škveru na Skvericu. Ujedno bit će svečano prezentirana prva faza Aleje kapetana sa postavljenim taktilnim reljefima prvih pet kapetana na kamene ormariće duž rive Losinjskih kapetana . Reljefe prati aplikacija sa digitalnom prezentacijom pojedinog kapetana kao  i Brailovo pismo za slijepe osobe . Ovime je započet i ostvaruje se  projekt o 26 najpoznatijih kapetana i admirala iz prebogate Losinjske povijesti kroz  jedinstveni povijesni muzej na otvorenom prostoru.

Kod biste na skvericu na poziciji prvog škvera u Lošinju gdje je 1824 god sagrađen prvi veći drveni jedrenjak Primo Lusignan održano je 02.11.2023 otvaranje prve faze Aleje kapetana. Na strujne ormarice duž rive Lošinjskih kapetana instalirani su reljefi prvih 5 kapetana iz Lošinjske povijesti.

Callisto Cosulich sa slikom Mb Oceania , Celestin Ivancich sa slikom Brigantina Eolo , Giovanni Antonio Tarabochia sa slikom Nave Impeatrice Elisabetta , Alderbrando Petrina sa slikom Bark Contessa Hilda , Pietro Budinich sa slikom Nave Santo Demenico