Objavljeno u listu Pomorac br.6 - prošireno izdanje

Danon i Tomović najbrži, Kuljanić pobjednik pojedinačne regate

Kao jedna od rijetkih ovogodišnjih sudionicima brojnijih javnih priredbi u Malom Lošinju, 5. rujna je u luci održa­na Veslačka regata pasara, osma po redu u organizaciji Kluba pomoraca Lošinja, događaj kojim se ova udruga u najvećoj mjeri predstavlja svojim sugrađanima i gostima otoka.

Koncepcija nije mijenjana u odnosu na proteklih sedam izdanja - održane su tri regate, najprije pojedinaca na barka­ma duljine do 4,3 metra, potom dvojaca na pasarama duljine preko 4,3 metra, a potom i tzv. superfinale, u kojem su se najbolji pojedinci i parovi međusobno sučelili.

Lijepo vrijeme, pravo ljetno, što na ovakvim regatama nije uvijek bio slu­čaj, pripomoglo je dobroj posjećenosti priredbe, ali i ponešto otežalo zadatak veslači(ca)ma.

U regati pojedinaca, od njih sedme­ro najuspješniji je bio Tihomir Kuljanić, veslajući na barci oznake ML 652, u vla­sništvu Gorana Franulovića. Nakon nje­ga do cilja su stigli Saša Ranac na barci oznake ML 665 u vlasništvu Moravija Tarabocchije, a treći je bio Zoran Ku­kavica veslajući na pasari Sportsko-ri­bolovnog društva “Rak” iz Martinšćice, oznake CS 228. Abecednim redom, još su veslali Eduard Ivčić (ML 3398), Suzana Kersulić (ML 3982), David Kučica (ML 77) i Šime Mišković (ML 759).

Uslijedilo je veslanje dvojaca, a od šest posada najbrža je bila ona koju su čini­li Vladimir Danon iz Zagreba i Šimun Tomović iz Raba, veslajući na pasari ML 1164 lošinjskog vlasnika Ivana Vuljana. Drugo mjesto pripalo je dvojcu iz Velog Lošinja - Josipu Magašiću i Ivanu Jerma­nu na Jermanovoj pasari registracije ML 1931, a treće Dragomiru Fatuti i Antoniji Haithun Jakupović iz Malog Lošinja na Fatutinoj barci oznake ML 637. Osta­li dvojci bili su Anton Budinić i Matija Tomić (ML 575), Damian Jedretić i Filip Jedretić (ML 2081) te Nikolina Stupičić i Ivan Vuljan (ML 1980).

Program je nastavljen superfinalom s po tri najbolja pojedinca i dvojca. Da­non i Tomović i ovdje su bili nadmoćni, drugi je do cilja stigao Kuljanić, a treće mjesto pripalo je dvojcu Fatuta - Haithun Jakupović.

Regatno polje bilo je postavljeno tako da su start i cilj bili ispred vrha drugog pontona duž obale Priko, s okretom oko bove postavljene nasred luke, približno ispred Škverića, pa je ukupno trebalo odveslati oko tisuću metara.

Odaziv na ovogodišnju regatu bio je za nijansu manji u odnosu na 2019. godinu, kada je nastupilo osam pojedinaca i sedam dvojaca.

Kako je i ovogodišnja regata bila sastavni dio, kao njegov prvi čin, festivala “Lošinjskim jedrima oko svijeta” Turističke zajednice Lošinja, najprije je priređen mimohod sudionika Rivom lošinjskih kapetana - na čelu povorke bile su Lošinjske mažoretkinje, potom veslači s uzdignutim veslima, a potom predstavnici organizatora i pokrovitelja. Nakon završetka regata, nakon što su sudionici došli do daha, priređena je skromna svečanost dodjele priznanja, a osim najboljih pojedinačno, u parovima i sveukupno, priznanje je dobio i Ivan Vuljan kao najstariji sudionik. Priznanja su uručili gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, direktor Turističke zajednice Dalibor Cvitković te predstavnici Kluba pomoraca, Lucio Jurjako i Robert Marušić.

Zlu ne trebalo, na regati je dežurao spasilački tim - Stanko Kovačević i Kristian Nikolić, osiguranje regatnog polja obavio je Sanjin Krstačić, a dežurni je liječnik bio Dionizije Mikuličić. Uime organizatora, sudački posao obavili su Boris Rukonić, Lucio Jurjako, Renato Dudić i Žarko Orlić.

Bojan PURIĆ

Sufinancirano sredstvima Europske unije